Warsztaty kulinarne pt. "Smaczna kujawsko-pomorska gęsina na święto Marcina" odbyło się w piątek, 10 listopada, na terenie Warsztatów Szkolnych Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, a udział w nich wzięli uczniowie klas pierwszych gastronomika. Wydarzenie to było dla uczestników okazją do pracy z nowym produktem.
Uczestnicy przyrządzili potrawy z gęsi i kaczki, w tym: czerninę na gęsich żołądkach z szarymi kluskami, udka duszone z rajskimi jabłkami, gęś pieczoną w całości faszerowaną gryczanym kaszotto, gęsi smalec z tymiankiem i jabłkiem, a także kacze pate z gruszką i papryczką jalapenio i pierś kaczą confitowaną z sosem śliwkowym.
W warsztatach z młodzieżą udział wzięli Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder - nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSG-H w Bydgoszczy, Krystyna Lewicka-Ritter - bydgoska dziennikarka, miłośniczka i propagatorka folkloru, a także szefowie kuchni z bydgoskich restauracji i hoteli.
Zdjęcia z tego wydarzenia znajdą Państwo w naszej fotogalerii:
Część gęsich tuszek przekazał gastronomikowi Państwowy Zakład Badawczy w Kołudzie Wielkiej. Łącznie uczestnicy warsztatów pracowali na czterech tuszkach.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ile dać na komunię? Roksana Węgiel komentuje. Wspomniała o kopertach pieniędzy
- Skrzynecka WYLECI z "TTBZ"?! Mamy sensacyjne przecieki: "NIKT JEJ TAM NIE CHCE"
- Rafał Mroczek pije kawkę w basenie na Bali. Wiemy, ile nowożeńcy zapłacili za nocleg
- Kubicka na ostatniej prostej przed porodem. Takiej jej jeszcze nie widzieliście