Zwyczaj ten jest znany powszechnie od wieków w Polsce, głównie za sprawą mieszkańców centralnej części kraju. W zachodnich regionach, które znalazły się w granicach RP po II wojnie światowej, święcenie potraw było jednak prawie nieznane. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi gburzy i szlachcice w Wielką Sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego. Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski.
W Wielką Sobotę tradycyjnie święcimy pokarmy znajdujące się w koszyczku wielkanocnym (symbolizuje on odrodzenie). Jego wnętrze powinno być wyścielone białą serwetką, a sam koszyk można dodatkowo ustroić gałązkami bukszpanu lub kwiatami.
Co powinno trafić do koszyczka ze święconką? Tradycyjnie należy tam włożyć takie produkty jak m.in.:
- chleb,
- jajka,
- sól i pieprz,
- wędlinę,
- ser,
- baranek z chorągiewką,
- ciasto.
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rodzina z "Nasz nowy dom" przeżyła lata gehenny. Wiemy, kto wyciągnął do nich dłoń
- Córka Ilony Ostrowskiej wdała się w mamę. Pójdzie w jej ślady i podbije Polskę? FOTO
- Maria z "Sanatorium" żyje jak królowa! Dziedziczkę fortuny zna cały Konstancin [FOTO]
- Hit! Pokazali taniec Radwańskiej i jej koleżanek. Tak balowała na weselu znajomych