Lasy zajmują jedną czwartą powierzchni naszego województwa. W czwartym odcinku naszego gęsinowego cyklu odwiedzimy miejscowość znajdującą się w południowej części Borów Tucholskich, by w tych malowniczych warunkach przygotować kolejną potrawę z gęsiego mięsa.
W dzisiejszym programie Rafał Godziemski zaprezentuje nam przepis na podwędzaną pierś z gęsi marynowanej w soli oraz przybliży nam nieco tajemnice borów. Dowiemy się, jakie skarby można znaleźć w naszych lasach i do czego da się je wykorzystać w kuchni.
Zapraszamy na film!
Podwędzana pierś z gęsi marynowana w soli
- Koper włoski Świeże zioła (dowolne)
- Pierś z gęsi
- Sól
- Pieprz czarny
- Masło
- Sos
- Ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Sok z cytryny
- Sól Pieprz czarny
- Ser dojrzewający, np. parmezan
- Oliwa z oliwek Łyżeczka musztardy francuskiej
- Sałatka
- Pomidor
- Kapary
- Świeża bazylia
- Oliwa z oliwek
- Łyżeczka miodu
- Rukola
- Trufle
Potrzebna będzie domowa maszynka do wędzenia i wióry wędzarnicze.
Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]