Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Bazylia i Oregano, Poznań. Kuchenne rewolucje [menu, ceny, opinie]

Eliza Stimler
Eliza Stimler
Restauracja Bazylia i Oregano, Poznań. Kuchenne rewolucje [menu, ceny, opinie]
Restauracja Bazylia i Oregano, Poznań. Kuchenne rewolucje [menu, ceny, opinie] źródło: telemagazyn.pl
Magda Gessler tym razem udała się do Poznania, gdzie mieści się przytulna restauracja "Bazylia i oregano". Właścicielem restauracji od ponad roku jest pan Jacek, który w gastronomii przepracował kilkanaście lat. Niestety interes nie szedł tak, jakby sobie życzył tego właściciel. Konieczna jest pomoc Magdy Gessler. Czy kuchenne rewolucje powiodą się?

W stolicy Wielkopolski, nieopodal centrum, mieści się przytulna knajpka Bazylia i Oregano. Właścicielem restauracji od ponad roku jest pan Jacek, który w gastronomii przepracował kilkanaście lat. Niestety nigdy nie zarządzał ludźmi i interesem, a to nie wychodzi mu wcale. Wziął kredyt, potem drugi, trzeci, a spłacać nie ma z czego, bo do Bazylii nie przychodzi nikt. Żeby odmienić swoją beznadziejną sytuację, Jacek codziennie wprowadza jakieś zmiany, które podsuwają mu przyjaciele, znajomi, ale także obcy. Niestety nie są to pomysły trafione, a właściciel pogrąża się w coraz większym smutku i ciągle chodzi ze spuszczoną głową. Uśmiech na jego twarzy może odnaleźć tylko Magdy Gessler. Tylko czy błądzący jak dziecko we mgle Jacek będzie umiał skorzystać z porad znanej restauratorki?

Restauracja Oregano i Bazylia. Kuchenne rewolucje

Adres: Wysoka 12, 61-850 Poznań
Godziny otwarcia:
poniedziałek12:00–22:00
wtorek12:00–22:00
środa12:00–22:00
czwartek12:00–22:00
piątek12:00–22:00
sobota12:00–23:00
niedziela12:00–20:00
Telefon: 511 354 563

Restauracja "Bazylia i oregano". Menu

Menu zaproponowane przez Magdę Gessler:

  • Focaccia all'olio di aglio e rosmarino: ciasto z oliwą czosnkową i rozmarynem - 16 zł
  • Crostini ai asparagi con formaggio taleggio: grzanki z szparagami i serem taleggio - 17 zł
  • Mozzarella con pesto e pomodori: mozzarella z bazyliowym pesto i konfiturą z pomidorów - 32 zł
  • Saccottini al Parmigiano Reggiano in brodo: zupa straciatella z pierogami z parmezanem - 15 zł
  • Risotto ai funghi di bosco: risotto z grzybami leśnymi na białym winie z parmezanem - 37 zł
  • Filetto di merluzzo, salsa di gamberi di fume, pure di patate e verdure di stagione: dorsz z sosem rakowym, puree ziemniaczanym i warzywami sezonowymi - 40 zł
  • Tiramisu: deser z serka mascarpone z biszkoptami nasączonymi kawą - 15 zł

Oprócz tego w menu restauracji "Bazylia i oregano" znajduje się:

  • Crostini con pasta di fungi: grzanki z pastą grzybową - 17 zł
  • Zuppa di pesce con frutti di mare: zupa rybna z owocami morza - 21 zł
  • Filetto di manzo con sugo di funghi con verdure: medaliony z polędwicy wołowej w sosie grzybowo-balsamicznym, podawane z warzywami - 68 zł
  • Risotto al tartufo con filetto di manzo: risotto truflowe z polędwicą wołową - 37 zł
  • Cozze con funghi di bosco con salsa di brandy: mule z grzybami leśnymi w sosie brandy - 40 zł
Dachowanie między Wielichowem a Pęplinem

Dachowanie w Pęplinie. 23-letnia kierująca była pijana

Restauracja "Bazylia i oregano": opinie klientów. Kuchenne rewolucje

Przedstawiamy opinie gości umieszczone w wyszukiwarce Google. Wystawionych zostało 658 opinii, a średnia wynosi oceny wynosi 4,2/5.

Restauracje odwiedziliśmy przypadkowo, nie mając pojęcia, że przeszła "kuchenne rewolucje". Zamówiona zupa Straciatella była smaczna. Niestety drugie danie nie spełniło mojego oczekiwania. Czarne tagliolini z ośmiarnicą, mulami i kalmarami posiadało tylko malutką mackę ośmiornicy (przesuszoną), 3 mule i zero kalmarów... :( Sama kompozycja, smak, jakość sosu i makaronu była bardzo dobra. Dodatkowo musicie zarezerwować dłuższy czas na pobyt. Nam wizyta zajęła 2 godziny, a byliśmy jedynymi klientami w środku.

Uwielbiam Włoską kuchnie. W tym wypadku natomiast czuję się nieco rozczarowana. Miałam duże oczekiwania co do pizzy i makaronu, natomiast obie rzeczy były przeciętne. Niby wszystko było ok, ale bez szału. Makaron lepszy od pizzy. Za to bardzo przyjemne wnętrze.

Bardzo dobre jedzenie, przygotowane z dobrych, świeżych produktów. Porcje duże i ładnie podane. Miła obsługa chociaż Pan kelner mógłby się więcej uśmiechać. Przesympatyczny właściciel, którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam. Dla mnie jedna z najlepszych polskich restauracji z kuchnią włoską. Oby tak dalej.

Pyszne jedzenie, profesjonalna obsługa. Wszystkie 4 dania były dopracowane i bardzo smaczne. Polecamy i na pewno wrócimy.

Jedzenie smaczne, jednak bez szczególnych uniesień smakowych, ceny dość wygórowane.

coś tam niby kiedyś Geslerowa przy nich gmerala. co robiła nie wiem ale jedzenie wyśmienite. Dla amatorów kuchni Włoskiej warto, bardzo. Jak nie jesteś fanem to zwykły placek też zachwyci. Niewielki lokal ale zjeść można przyzwoicie więc polecam. Winko też smaczne. Generalnie na plus.

Kuchenne rewolucje | Sezon 19 | Odcinek 13 - Finał | Zwiastun

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tanie linie trują! Ryanair i Wizz Air na czele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera