Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pieczonego indyka rodem ze Stanów, czyli główne danie na Święto Dziękczynienia

AB
Święto Dziękczynienia w USA kojarzone jest z bogato zastawionym stołem i pieczonym indykiem, który jest główną atrakcją wieczoru. Jednak i u nas coraz popularniejsze stają się dania rodem z Zachodu.

Według Foodpanda.pl, w ostatnim miesiącu największą popularnością cieszyła się kuchnia amerykańska. Dzień Dziękczynienia jest świetną okazją by upiec indyka, rodem ze Stanów.

Składniki:

  • indyk (najlepsze sztuki mają 5-6 kg)
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła do mięsa
  • sól i pieprz

Składniki na nadzienie:

  • 2 kwaśne jabłka,
  • migdały,
  • orzechy włoskie,
  • orzechy laskowe,
  • rodzynki,
  • suszona żurawina,
  • miód – po 2 łyżki

Sposób przygotowania nadzienia:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut, po czym obieramy. Obrane migdały i orzechy układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy to do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i czekamy, aż się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem dodając miód.

Przygotowanie:
Prawdziwy pieczony indyk wymaga dużo cierpliwości i czasu. Najpierw musi poleżeć w zimnej, osolonej wodzie z ziołami przez około 12 godzin. Następnie go osuszamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Zszywamy bawełnianą nitką. Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do też polanej oliwą brytfanny. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170, aby mięso pozostało soczyste w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny. Ważne jest również regularne polewanie mięsa sosem własnym lub wodą. Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy. Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu, który doskonale komponuje się z mięsem.

Jeżeli nie mamy możliwości najpierw zamówić a później zjeść(co też jest wyzwaniem) całego indyka, to zawsze możemy przygotować pyszne danie z części tego ptaka. Przepis na pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną tym razem poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka (np. Gzella)
  • oliwa 100ml
  • sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce
  • majeranek 3 łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 100g
  • mąka pszenna 100g
  • rosół lub bulion 1l
  • śmietanka słodka 18% 100g
  • pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku
  • konfitura z żurawiny 6 – 7 płaskich łyżek
  • płatki chilli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.
Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepis na pieczonego indyka rodem ze Stanów, czyli główne danie na Święto Dziękczynienia - Głos Wielkopolski