Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczywo z obkładem - co kryją kanapki mieszkańców świata?

Anastazja Bezduszna
Rodzajów kanapek jest tyle, ile państw namapie świata. W każdym wykorzystuje się do ich przygotowania składniki typowe dla lokalnej kuchni - różne rodzaje wędlin i serów, tradycyjne pieczywo, ulubione warzywa i sosy.

Śródziemnomorskie klimaty

Znani z wielu rodzajów południowych kanapek, czyli panini, są Włosi. Amatorzy pizzy i spaghetti, wykorzystują do przygotowania swoich kanapek lokalne warzywa, pesto i pomidory.

Mieszkańcy południowych regionów kraju uwielbiają przekąsić coś w ciągu dnia w małym barze lub bistro. W tych typowo włoskich miejscach znajdziemy focaccie i panini z pomidorem i oliwą, ale też z serami, wędlinami i sałatami. Popularnym dodatkiem do kanapek jest słodka i aksamitna papryka grillowana, z odrobiną soli i oliwy.

Włochy to królestwo pomidorów i past - także tych do kanapek. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo - od mięsnych po wegetariańskie czy wegańskie. W naszych kanapkach świetnie sprawdzi się włoska pasta pomidorowa. Do jej przyrządzenia użyj twarogu, majonezu i koncentratu pomidorowego. Sprawdzą się także świeże pomidory. Pokrój je drobno i usuń gniazda nasienne, a ich miąższ przetrzyj przez sitko. Dobrym sposobem na wzmocnienie smaku pasty będzie także dodanie odrobiny czerwonego pesto.

Z włoską pastą pomidorową
Składniki:

  • 120 g twarożku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidorów w puszce,
  • 6 kromek chleba razowego na miodzie,
  • margaryna,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 4-6 czarnych oliwek

Sposób przygotowania:
Twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem, aż powstanie gładka pasta (jeżeli używamy pomidorów z puszki, najlepiej je zblendować i chwilę dusić na patelni, by wyparował nadmiar płynu). Pieczywo posmaruj margaryną, a następnie nakładaj przygotowaną pastę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż je na kanapkach. Szczypiorek drobno posiekaj, a oliwki pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapki.

Z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem
Składniki:

  • pół bagietki,
  • margaryna z masłem z solą morską,
  • 100 g tuńczyka w kawałkach w zalewie,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka czarnych oliwek,
  • sok z połowy limonki,
  • ząbek czosnku,
  • kilka listków sałaty karbowanej,
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrój na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Wyłóż na blachę i opiecz chwilę w piekarniku, aby były chrupiące. Jeszcze ciepłe natrzyj ząbkiem czosnku i posmaruj cienką warstwą margaryny. Tuńczyka oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj kapary, pokrojone oliwki, sok z limonki, pokrojoną kolendrę oraz oliwę. Wszystko dobrze wymieszaj. Powstałą salsę dopraw do smaku według własnego uznania. Na kromkach pieczywa połóż po kawałku sałaty i łyżce salsy. Wierzch kanapek udekoruj listkami kolendry.

Kanapki naszych zachodnich sąsiadów

Niemcy to kraj znany z zamiłowania do wędlin i kiełbas. Nie może więc ich zabraknąć w kanapkach. W Polsce łatwo dostępna jest szynka schwarzwaldzka, którą można podać na kanapce z serem pleśniowym. Taką kanapkę smarujemy margaryną. Dzięki temu nabierze smaku, dostarczając organizmowi korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

- Dobre tłuszcze roślinne, zawarte na przykład w maśle orzechowym czy margarynie, są niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, czynnika ryzyka wystąpienia chorób serca - wyjaśnia Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze!”.

Z szynką i smażonym serem pleśniowym
Składniki:

  • 4 kromki ulubionego pieczywa,
  • 2 łyżeczki margaryny z masłem z solą morską,
  • 100 g pieczonego rostbefu,
  • 4 czerwone cebule,
  • 50 g sera pleśniowego typu blue,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj ocet, odparuj płyn, dodaj miód i duś jeszcze chwilę. Dopraw do smaku. Kromki pieczywa pokrój na mniejsze kawałki i posmaruj cienką warstwą margaryny. Upieczone mięso pokrój w cienkie plastry, skrop oliwą i smaż chwilę na dobrze rozgrzanym grillu. Zgrillowane plastry mięsa połóż na pieczywie. Przygotowaną konfiturę z cebuli rozłóż dekoracyjnie na kanapkach i udekoruj listkami pietruszki. Ser pokrój na małe kawałki i również połóż na kanapkach.

Po amerykańsku

Amerykanie uwielbiają łączyć nietypowe smaki. Przede wszystkim słone ze słodkimi - w tym z ulubionym masłem orzechowym. Warto wspomnieć w tym momencie o amerykańskiej kanapce Elvisa. To dość dziwne połączenie chleba, masła orzechowego, dojrzałych bananów i bekonu. Brzmi nietypowo? Zwłaszcza że do gotowej kanapki dodaje się czasem także… miód. W bardziej tradycyjnej formie amerykańskie kanapki podawane są jako hamburgery.

Z rostbefem, czerwoną cebulą i serem pleśniowym
Składniki:

  • 4 kromki pieczywa z ziarnami słonecznika,
  • margaryna z masłem z solą morską,
  • 4 plastry szynki schwarzwaldzkiej,
  • 50 g sera pleśniowego typu brie,
  • 2 łyżeczki konfitury gruszkowej,
  • rukola,
  • jajko,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 50 ml oleju,
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój na mniejsze kromki, a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny i rozłóż na nich rukolę. Plastry szynki pozwijaj w różyczki i rozłóż na pieczywie. Ser pokrój w cienkie plastry i panieruj kolejno: w mące, jajku oraz tartej bułce. Opanierowany ser usmaż na rozgrzanym oleju, następnie odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kanapkach. Kanapki udekoruj konfiturą oraz listkami pietruszki i podawaj.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pieczywo z obkładem - co kryją kanapki mieszkańców świata? - Głos Wielkopolski