Pieprz w naszej diecie stymuluje wydzielanie kwasu solnego w żołądku. W pieprzu obecny jest alkaloid pod nazwą piperyna, który nadaje mu ostry, piekący smak i charakterystyczny aromat. Piperyna ma także liczne właściwości lecznicze.
Przeczytaj: Tak wykorzystasz sól kuchenną. Te triki Cię zaskoczą - można ją wykorzystać także w porządkach
Na rynku dostępne są różne odmiany pieprzu miedzy innymi:
- czarny
- kolorowy
- ziołowy
- czosnkowy
- cytrynowy
Każdy z nich ma zastosowanie do innych potraw. Np. pieprz cytrynowy idealnie nadaje się do ryby, a pieprz ziołowy do mięs drobiowych.
Pieprz pobudza pracę jelit, powoduje wzmożone wydzielanie soków trawiennych. Przypisuje się mu działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ma również działanie przeciwnowotworowe i przeciwbiegunkowe.
Wśród pozytywnych właściwości pieprzu znajdziemy między innymi:
- podnosi wydolność fizyczną organizmu,
- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
- przyspiesza eliminację kwasu mlekowego z mięśni,
- wspomaga koncentrację,
- pomaga w wyrzeźbieniu mięśni
Oto choroby przy których nie powinno się jeść pieprzu
W galerii poniżej przeczytajcie, kiedy jedzenie pieprzu jest przeciwwskazane:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć