Żywność z owadów jest już w Polsce
Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności już w 2021 roku uznała suszone larwy mącznika młynarka za w pełni bezpieczne do spożycia. W czerwcu 2021 roku Komisja UE wydała rozporządzenie zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonych larw mącznika młynarka, natomiast w listopadzie poszerzono listę o szarańczę wędrowną, a w lutym 2022 roku o świerszcza domowego. Żywność, którą wyprodukowano z tych owadów bez kłopotu można kupić w sklepach internetowych oraz niektórych stacjonarnych na terenie Polski.
Nie jest prawdą, to co możemy znaleźć w niektórych mediach, jakoby proszek ze świerszczy miałby być dodawany do produktów żywnościowych w sposób niekontrolowany. Otóż wręcz przeciwnie. Producent będzie musiał wyraźnie oznaczyć produkt, że w jego składzie znalazł się proszek z owadów.
Jakie są zalety i wady odtłuszczonego proszku z owadów i co o jedzeniu owadów mówią naukowcy - szczegóły w galerii?
Czy wiesz, że...
- W niektórych krajach Unii Europejskiej już wcześniej można było kupić produkty żywieniowe w składzie których znajdowały się owady.
- W Finlandii można kupić chleb wyprodukowany ze zmielonych suszonych świerszczy, mąki pszennej i nasion.
- W Chorwacji w sklepach sieci Kaufland można kupić smażone na chrupiąco świerszcze z wybranymi przyprawami, proteinowe przekąski z owadów, burgery ze świerszczy czy różnego rodzaju wypieki z mąki z owadów, a nawet czekoladę ze świerszczami.
Owady zjadasz, choć nie masz o tym świadomości
Ludzie zjadają owady, nie mając o tym świadomości. - Człowiek rocznie zjada około 100 gram wciornastek (to owad do długości około 1,2 mm, wyglądem przypominającym małe, czarne kreseczki. Bywają tak małe, że nie są dostrzegalne gołym okiem - dop. red.). Mszyce są stale spotykane w mrożonych warzywach (50 osobników na 100g). W sokach znajdują się pozostałości muszek owocówek (5 osobników na 226g). Szkodniki kukurydziane powszechnie występują w konserwach. Owady znajdują się także w grzybach. Ilość much i innych owadów zjadanych przez nieświadomych konsumentów wynosi 1 kg/rok - mówi dr hab. Tadeusz Bakuła, prof. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Informacje w artykule pochodzą z następujących źródeł:
- biotech.geek/Instagram
- PAP
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
- Molecural Nutrition&Food Research
- Food and Chemical Toxicology
- Comprehensice Review in Food Science and Food Safety
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Uniatowski kompletnie odmieniony. Pokazał się z ogoloną głową i kolczykami [ZDJĘCIA]
- Kraśko stąpa po cienkim lodzie! Zabrał żonę na obiad obok butiku Rozenek... [ZDJĘCIA]
- Ksiądz masakruje występ Bambie Thug na Eurowizji: "To patologia". Dalej jest ostrzej
- Syn Englerta mógłby być ojcem swojej najmłodszej siostry. Jego pasja może szokować