Moda na podawanie karpia w ten jeden, jedyny i wyjątkowy dzień w roku jest stosunkowo młoda, liczy sobie dopiero kilkadziesiąt lat i tak naprawdę ukształtowała się w czasach PRL-u. Trudno zrozumieć, z jakich dokładnie przyczyn.
Dlatego teraz, już od początku miesiąca, przed stoiskami rybnymi na targowiskach, w specjalistycznych sklepach i marketach, ustawiają się kolejki zainteresowanych zakupem jak najtańszego karpia. Mało kto przejmuje się tym, skąd ryba pochodzi, czym była karmiona, jakie są jej walory smakowe i zdrowotne dla naszego organizmu. Mimo że wynalazków, jak preparować żywność, aby wyglądała ładnie i była tania, z roku na rok przybywa w oszałamiającym tempie. Osobiście wolałbym spożyć na wigilię złowioną np. w górnej Brdzie jakąkolwiek rybę niż hodowlanego karpia. Ale... de gustibus non est disputandum.
PRZECZYTAJ:Uwaga! Pojawiają się chińskie karpie karmione hormonami
PRZECZYTAJ:Hodowle karpia bez unijnych dopłat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki
- Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"