Co jest lepsze chleb pełnoziarnisty czy wieloziarnisty?
Edyta Leźnicka, dietetyk kliniczny: Teoretycznie różnica wydaje się niewielka, a jednak. Chleb pełnoziarnisty powstaje z całych ziaren, które są mielone na mąkę wraz z bielmem, kiełkiem i łuską. Taki chleb zawiera więc dużo błonnika, witamin i minerałów, szczególnie cynku i magnezu. Chleb wieloziarnisty z kolei nie powstaje z mąki pełnoziarnistej (chociaż też może). To na ogół zwykły chleb pieczony z kilku rodzajów mąk i dla upozorowania cennych wartości posypuje się go ziarnami. Mimo że chleb wieloziarnisty z zewnątrz wygląda całkiem zdrowo, to na ogół okazuje się, że większość jego składu stanowi mąka pszenna (taka jak w białych bułkach). Często by upodobnić taki chleb do zdrowego konkurenta, farbuje się go na brązowo. Wówczas jest w stanie zmylić niejednego konsumenta.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jacka Zielińskiego wydarzeniem ostatnich lat. Koncerty jak na festiwalu
- Zborowska pokazała, co zrobił z nią poród. Nie zgadniecie, kogo za to wini [FOTO]
- Ostra balanga Szwed po finale "TTBZ". Tak potraktowała prezenty od fanów [ZDJĘCIA]
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat