Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie Technikum Spożywczego w Bydgoszczy zawodu uczą się w dalekiej Andaluzji

Paweł Smoliński
Uczniowie Technikum Spożywczego na stażu w hiszpańskiej Kordobie
Uczniowie Technikum Spożywczego na stażu w hiszpańskiej Kordobie Nadesłane
Uczniowie Technikum Spożywczego w Bydgoszczy zdobywają doświadczenie zawodowe podczas staży organizowanych w hiszpańskich miastach.

Rynek pracy jest coraz bardziej wymagający i stawia przed absolwentami zawodowych kierunków nowe wyzwania. Dlatego Zespół Szkół Spożywczych przy ulicy Toruńskiej od września 2016 roku uczestniczy w programie „Mobilność zawodowa - kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”, finansowanym z funduszy Europejskiego Funduszu Społecznego.

Trzy tygodnie w Kordobie

- Udział w tym programie umożliwia naszej szkole organizację zagranicznych praktyk zawodowych - mówi Agnieszka Malewska, nauczycielka z Zespołu Szkół Spożywczych.

Jesienią ubiegłego roku, pierwsza, 15-osobowa grupa uczniów wraz z opiekunami wróciła z trzytygodniowego stażu zawodowego w hiszpańskiej Kordobie.

Cukiernia i browar

- Uczniowie pracowali w firmach branży spożywczej: cateringowych, cukierni, lokalnym browarze - wyjaśnia Paweł Tura, autor projektu i nauczyciel z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy . - W trakcie stażu poznali technologie wytwarzania produktów o charakterze tradycyjnym, typowym dla regionu Andaluzji. Produkcja takich wyrobów odbywa się w dużym stopniu ręcznie - uczniowie mieli więc możliwość doskonalenia umiejętności manualnych, niezbędnych w firmach spożywczych o charakterze rzemieślniczym.

Informatyka w spedycji

Kilka dni temu, nowa grupa uczniów ZSS pojechała na praktyki do Grenady, kolejnego andaluzyjskiego miasta. Będą tam zdobywać praktyczne umiejętności do 10 czerwca.

- Tym razem w Hiszpanii przebywa ośmioro technologów żywności i siedmioro logistyków. Pracują w cukierni, piekarni i dwóch centrach logistycznych - twierdzi Barbara Morawska, koordynatorka programu i nauczycielka Zespołu Szkół Spożywczych. - W sumie, w naszym projekcie będzie uczestniczyć 60 uczniów kształcących się na kierunkach technik technologii żywności i technik logistyk.

Zobacz również:

Podczas Men's Prestige Night wybrano MISS BRDY 2017. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.

Men's Prestige Night. Wybrano Miss Brdy 2017 [ZDJĘCIA]

Zespół Szkół Spożywczych uczy nie tylko - co naturalne - przyszłych cukierników, piekarzy czy wędliniarzy, ale także logistyków i spedytorów. - Uczniowie ci będą mieli możliwość wzięcia udziału w zajęciach dodatkowych, przygotowujących do zdobycia kwalifikacji z technologii informatycznych w spedycji i transporcie - dodają nauczyciele ZSS.

Zobaczyć Gibraltar

Udział w zagranicznych stażach jest dla uczniów szkoły spożywczej bezpłatny. Mają oni zapewnione zakwaterowanie, wyżywienie i transport. Otrzymują też kieszonkowe. Na miejscu mogą zwiedzić nie tylko Grenadę i Kordobę, ale również Sewillę oraz Gibraltar.

- Z kasy Europejskiego Funduszu Społecznego finansowane jest również przygotowanie językowe młodzieży - dodaje Agnieszka Malewska.

Kolejne wyjazdy na staż uczniów Zespołu Szkół Spożywczych odbędą się jesienią tego roku i wiosną przyszłego.

Polub "Express" na Facebooku

Zapraszamy na Blogger Food Festival!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!