MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Barszcz czerwony, grzybowa, czy żur? Oto królowa zup na stołach w Wigilię

OPRAC.: sier
Preferencje dotyczące wyboru wigilijnej zupy są bezpośrednio związane z miejscem pochodzenia i zamieszkania
Preferencje dotyczące wyboru wigilijnej zupy są bezpośrednio związane z miejscem pochodzenia i zamieszkania archiwum Polska Press
Jakie zupy Polacy jedzą przy wigilijnym stole? Która gości 24 grudnia najczęściej w polskich domach? Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii "Wybieram lokalne", według 60,5 proc. Polaków najczęściej podawaną zupą na Wigilię jest barszcz czerwony. Jakie inne zupy wymieniali respondenci?

Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 3 odcinek 31

47 proc. Polaków wybiera barszcz czerwony z uszkami, zaś 13,5 proc. z pierogami. Drugie miejsce zajęła zupa grzybowa, na którą wskazało 18 proc. respondentów. Jako że Polska jest krajem zróżnicowanym pod względem kulinarnym, to na wigilijnych stołach nie zabraknie też żuru z grzybami (5 proc. wskazań), zupy rybnej (4 proc.) i kapuśniaku (3 proc.). W niektórych regionach królują mniej znane tradycyjne zupy, takie jak moczka (blisko 2 proc) i siemieniotka (niewiele ponad 1 proc.).

  • Moczka to tradycyjna śląska potrwa wigilijna, przyrządzana ze specjalnego rodzaju piernika, suszonych owoców oraz ciemnego piwa lub rosołu na łbach karpi. Siemieniotka, czyli wigilijna zupa z nasion konopi również jest znana na Śląsku, a także w Wielkopolsce i Małopolsce.
Barszcz czerwony, grzybowa, czy żur? Oto królowa zup na stołach w Wigilię
Nadesłane

Preferencje dotyczące wyboru wigilijnej zupy są bezpośrednio związane z miejscem pochodzenia i zamieszkania. Na Lubelszczyźnie blisko 73 proc. mieszkańców potwierdziło, że podczas Wigilii podawany jest barszcz czerwony z uszkami lub pierogami. W województwie warmińsko-mazurskim jest podobnie – blisko 70 proc. Polaków wybiera barszcz czerwony, tak jak i na Podlasiu (62 proc.). W województwie kujawsko-pomorskim częściej jest wybierany barszcz czerwony z pierogami niż z uszkami.
Natomiast zupa grzybowa króluje w województwie łódzkim, w którym posiada aż 43 proc. sympatyków. Na południu kraju około 35 proc. mieszkańców również uznaje zupę grzybową za najczęściej podawaną podczas Wigilii. Zupę rybną największe grono fanów posiada na Podlasiu, w którym blisko 13 proc. mieszkańców uważa ją za zupę wigilijną. Podobnie Śląsk docenia zupę rybną, która jest przygotowywana na wigilię w blisko 10 proc. domów.

  • Badanie przeprowadzone w ramach kampanii Wybieram lokalne Polskiej Sieci Handlowej Lewiatan.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo